Hiszem, hogy mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy olyan személyes márkát kommunikáljon, amely hitelesen képviseli őt.

Azért mert megrekedtek - legyen szó magánéleti, szakmai vagy cégvezetési területről. A megrekedés - mélyben meghúzódó - okai területtől függetlenül két csoportra oszthatók.

Az első folyton csak reagál és nem kreál, kiszolgáltatott környezete kénye kedvének, kontrolálatlanul minden lehetőségre ráugrik, mint egy csillogó tárgyra (Fényes Tárgy Szindróma). Tolja, tolja a szekeret, de sehogy sem akar haladni. Kicsit megindul, majd közbejön valami, ami visszaveti és egy idő után elveszi reményét az újrapróbálkozástól.

Másik terület, aki versenyt fut az idővel. Érzi, hogy nem jut idő fontos dolgokra, mert mindig van egy sürgős ami erőszakosan a figyelmére pályázik. Extra frusztrációt kelt benne, hogy anyagilag ugyan megtehetné, hogy ne kelljen így hajtani, azonban ezt nem tudja kivitelezni.

Mindkét csoportban közös, hogy érzik, több van bennük, de öntudatlanul hagyják, hogy környezetük lebeszélje őket vágyaikról. Ezeket jól ismerjük: "bilibe lóg a kezed", "akarni a wc-n kell", "álmodozás az élet megrontója", "oda születni kell..." és sorolhatnám a sok bullshit-et. Mindez tovább frusztrálja őket és sóvárgóan tekintenek mások sikereire. Belemennek métatlan párkapcsolatokba, karrierbe, majd évekkel később vagy betegek lesznek vagy kifordulnak önmagukból és romba döntve családot, vállalkozást, karriert, emberi kapcsolatokat mennek megvalósítani álmaikat. A megvalósítási szándék persze pozitív kellene hogy legyen, de nem minden áron, nem emberek élete, sorsa árán.

És itt jövök én a képbe, segítek nekik létrehozni például egy életmód-átalakítást, cégátalakítást, újrakezdést / újrafolytatást, vagy egy hátraarc stratégiát.

Jellemzően egy konkrét üggyel, helyzettel, céllal keresnek meg ügyfeleim, majd amikor kitisztázzuk és létrehozzuk az akciótervet (design-t) felemelő látni szemükben a felismerést, hogy “igen, meg tudom csinálni”.

Mert őszinte vagyok velük. Olyan őszinte, amit olykor nagyon jó, máskor nehéz hallaniuk. Ahogy mondják két embernek soha ne hazudj, az orvosodnak, és az ügyvédednek. Én ezt kiegészíteném még eggyel: magadnak.

Még valami. Van egy nagy tévedés a coachokkal szemben (is). "Az a fontos, hogy meglegyen a kémia!" Ugyan fontos a "kémia" azonban még fontosabb, hogy értsen ahhoz amit csinál. Sőt, továbbmegyek - legyen benne profi. Gondoljuk csak meg, amikor segítségért fordulunk egy szakemberhez, vajon azt nézzük, hogy megvan-e a kémia, vagy azt, hogy megoldja-e a gondunkat? Nos, a kémián túl ez utóbbit szeretik bennem :)

A hozzám fordulók gyakran kérdezik, "Iván, hogy csinálod, hogy sosem vagy stresszes?" Kérdezik azért, mert mindig kiegyensúlyozottnak látnak, nyugalmat sugárzok még akkor is, amikor épp egy krízishelyzetet oldunk meg, és ők érthetően maguk alatt vannak.

Tisztában vagyok a feladatommal és azzal is, hogy ők mi mindenre képesek, mi mindent lesznek képesek elérni - ha akarják!
Ez egy nagyfokú belső stabilitást nyújt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy dehogynem vagyok olykor stresszes. Nekem is van rossz napom, amikor nem úgy alakul valami ahogy terveztem. Azonban megtanultam kezelni ezeket a helyzeteket és egy évek alatt kialakított módszer segítségével - melyet az alkalmak során bemutatok nekik - saját hajamnál fogva húzom ki magam a lenyomott állapotból. Így már nem az a kérdés sresszes vagyok-e, hanem, hogy meddig.

2005 óta vagyok vállalkozó, Veszprémben egy online marketing ügynökséget vezetek.

A cég szépen épült, folyamatosan bővültünk, több ügyfél, több munkatárs, több bevétel és hát több munkaóra, több stressz, több frusztráció. A sikernek ára van - mondhatnák cinikusan. De valóban!

A 10 éven át tartó napi 12-14 óra munka 2015. október 1-én eljuttatott a teljes kiégéshez, fizikai bántalmakhoz (vesefájdalom, mellkasszorítás, folyamatos fejfájás) és végül egy porckorongsérvhez. A dátum azért fontos, mert ezen a napon váltam cselekvésképtelenné, csak feküdni tudtam. Két kisgyermekem és feleségem várta, hogy apa mielőbb felépüljön. Feleségem - ekkor még beugrósként - oroszlánrészt vállalt a cég vezetésében. A folyamatos kezelések hatására a műtétet elkerültem, állapotom szépen javult, így 3 hónap múlva vissza tudtam térni korábbi életemhez, mikor is elhatároztam, hogy azt, úgy, ahogy addig csináltam nem csinálom tovább. Változtatok!

Mérdföldkőnek számított, amikor 2016 januárjában csatlakoztam Pongor-Juhász Attila ön- és cégfejlesztési programjába. A változás folyamatként zajlott; a gondolkozásom átalakításával kezdtem ami alapja volt a cégem átalakításának, majd pedig kiteljesült fizikai megjelenésemben.

Folyamatos konfrontálódás kollégákkal, ügyfelekkel, hozzátartozókkal és kételyek garmadája kísért utamon, hogy vajon tényleg olyan jó lesz minden mint ahogy elterveztem. Nem tudtam rá válaszolni egyértelműen, csak hittem benne. Hittem, hogy jó lesz a cégnek is, munkatársaimnak is, családomnak is és így nekem is. Tudtam, hogy nem adom fel, nem hátrálok meg.

Többek közt átalakítottam a…

 • gondolkodásmódom,
 • megterveztem az önképem,
 • önképzésemet napi szokássá tettem,
 • mentális detoxikálást követően újraterveztem mivel igen és mivel nem foglalkozom,
 • megváltoztattam a szóhasználatom,
 • elkezdtem megvédeni az időmet,
 • életem részévé tettem a rendszeres mozgást,
 • módosítottam az étkezésemen,
 • nagyon figyelek a regenerálódásra,
 • szorosabbra vettem családi kapcsolataimat,
 • új barátokra tettem szert,
 • ...

Igen, magammal kezdtem, azon belül is a gondolkozásmódommal.

Amennyiben nem a fundamentális elemekkel kezdem a változtatást, az egész egy véges és rövid játék lesz. Engem viszont a végtelen játék érdekelt.

Bodogán Iván (2015)

Előtte

Bodogán Iván (2015) fotó: Molnár Adrien molnaradrien.hu

Alatta

Bodogán Iván (2019) fotó: Molnár Adrien molnaradrien.hu

Úton...

Miért ért sok sérelem a cégátalakítás közben?
Mert itt is alapterületekhez kellett hozzányúlni, ami számos ponton sértett érdekeket, mint például...

 • HR folyamatok (munkatárs kiválasztás, megtartás, elbocsátás)
 • Munkakörök átalakítása (megfelelő embert a megfelelő helyre)
 • Delegálási szokások átalakítása (mikromenedzsment felszámolása)
 • Transzparens cégvezetés, nyitott ajtó filozófia
 • Csapat alapértékek meghatározása
 • Zavarásmentes munkafolyamatok kialakítása
 • Ügyfélkezelés (vállalás, megtartás, felmondás)
 • Pénzkezelés, könyvelés, számlázás átalakítása
 • Árazási stratégiák újrafogalmazása
 • Idővédő szokások bevezetése
 • Személyes munkaidőm átalakítása (magasabb profit mellett napi 12-14 óráról, 3-4 órára csökkentése)
 • ...

Látva mai életemet, cégem életét, a fantasztikus csapatomat és ügyfeleinket, kétség nem fér hozzá, hogy minden ősz hajszál megérte. A játszma azonban tovább folytatódik, hiszen ez egy végtelen játék...

Bodogán Iván (2015) fotó: Babják Tamás babjakfoto.hu

Előtte

Bodogán Iván (2018)

Alatta

Bodogán Iván (2019)

Úton...

Középső gyerekként világ életemben villámhárítóként működtem emberi kapcsolataimban. Mindkét oldalról begyűjtöttem az információt majd mindkét oldalnak segítettem megoldani helyzetét; egymás tudta nélkül.

Az évek során kirajzolódott egy mintázat, hogy ugyan a marketing miatt kerestek meg az emberek, a megbeszéléseken egyre inkább más témák is felbukkantak.

Fontos volt meghatározni az összes területet ami megrendelői oldalról fejlesztésre szorult, egy teljességgel sikeres marketing kampányhoz.

Ezek a beszélgetések - marketing tanácsadások - arra ösztönöztek, hogy keretrendszerbe, szisztematikus folyamatba foglaljam magát a tanácsadás lépéseit, metodikáját. Ekkor kezdtem el célirányos coaching tanulmányaimat, melyet napról napra finomra hangolok.

 • Wellbeing Life Coach - nemzetközi IACM-CBLC tanácsadói fokozat
 • Agilis Business Coach - nemzetközi IACM-CBLC tanácsadói fokozat
 • Ontológiai Coach - nemzetközi IACM-CBLC tanácsadói fokozat
 • Személyes produktivitás fejlesztés - PJA Masters Club
 • Szervezeti hatékonyság fejlesztés - PJA Elit Coaching
 • Mediátor - nemzetközi IACM-CBLC tanácsadói fokozat
 • 2005 óta online marketing tanácsadó, kivitelező
 • Az interword web & social online marketing ügynökség vezetője, tulajdonosa
 • BNI (Business Network International) szervezet tagja

Bodogán Iván (2019)

Korábban

Bodogán Iván (2020)

Nemrég

Bodogán Iván (2021) fotó: Katkó Blanka katkoblanka.hu

Mostanában

Tedd meg! Lépésről lépésre. Az élet néha lehengerlőnek tűnhet, különösen akkor, amikor új dolgokkal próbálkozunk, vagy új irányba haladunk. Ha a feladatokat vagy projekteket harapás méretű darabokra bontják, sokkal könnyebb elérned a célod.

Ha az egyik módszer nem működik, mindig van egy másik ami igen. A frusztráció gyakran kétségbeeséshez vezet, különösen a személyes fejlődést illetően. Ha különböző szempontokból nézzük az ötleteket vagy fogalmakat, könnyebb rájönni, hogyan működnek a dolgok.

Az észlelés a valóság. Önmagadban hinni kritikus fontosságú! Ami bent az kint. Ahogy mások tekintenek rád, visszatürköződése annak, ahogyan önmagadra tekintesz. Így a jelenléted (present), megítélésed szempontjából kulcsfontosságú.

A határidő nélküli célok, csak álmok. Fontos, meghatározni a célok elérésének lépéseit, valamint azt az időkeretet, amelyben megvalósítod őket. Mindezek nélül: álom, álom, édes álom!

Fizikai szenvedélyeim közé tartozik a konditerem, trx, spinnig, futás és a koncertek. Szellemi elfoglaltságaim közé tartozik az olvasás, videó- és zeneszerkesztés és a mindennapos önfejlesztés.

Ügyfeleim határozzák meg az erősségeket, amelyeket coaching alkalmával hozok, mint pl. pozitív hozzáállásomat, végtelen hitemet a változás sikerében, őszinteségemet és azt a képességet, hogy segítsek nekik egyértelműen azonosítani és összpontosítani céljaik elérésére. A coaching során kreatív problémamegoldó képességemet ötvözöm azzal a szenvedélyemmel, hogy segítsem az ügyfeleket a magánéleti / szakmai siker elérésére irányuló stratégiájuk kialakításában és végrehajtásában.